Archeologisch museum Frankfurt

Soms droom ik dat ik archeoloog ben. Lekker in de buitenlucht op zoek naar spullen en materialen uit de Oudheid. Net zoals ontdekkingsreizigers uit de 19de eeuw. Inclusief afritsbroek en safarihoed. Oke, oke dat gaat me dan net iets te ver. Het is dan geen wonder dat ik het heel leuk vind om naar een archeologisch museum te gaan. Zo heb ik het Gallo-Romeins museum in Tongeren, Het huis van Hilde in Castricum en ook vele andere kleine musea bezocht over de Oudheid. Dit keer kwam ik het Archeologisch museum Frankfurt tegen, of zoals de Duitsers zeggen: Archeologisch Museum.  En er werd wel een heel bijzondere expositie vertoond!

Tijdlijn door Oudheid

Het was niet de meest ideale dag om het Archeologisch museum Frankfurt te bezoeken, aangezien het rond de 35 graden was. Binnen was het net zo warm als buiten! Daarom had ik naast mijn safarihoed, mijn heuptasje en bergschoenen thuisgelaten. Langzaamaan smolt ik weg als een ijsje Terug naar mijn verhaal. Het museum is gevestigd in een kerk en ligt naast een klooster. Alhoewel je van buiten niet ziet dat het een kerk is. Het was mij in ieder geval niet opgevallen. Als student zijnde mocht ik voor slechts drie euro naar binnen. En ja, ook als je een Nederlandse student bent ;).  Zon kans kun je dus niet laten liggen.

Het Archeologisch museum Frankfurt richt zich op de omgeving van de Romeinse legerplaats Nida, wat nu Frankfurt am Main ligt. Het museum neemt je mee door de Oudheid. Het begint natuurlijk allemaal bij de prehistorie. Zo lag er een dino (?)  in de hal en in vitrines waren er stenen gebruiksvoorwerpen bewonderen. Vervolgens liep ik naar een aparte ruimte met potjes, beelden en vazen uit het oude Zuidoosten, zoals Griekenland en Iran . Er zaten heel mooie en bijzondere voorwerpen tussen. Het enige nadeel was dat alle bordjes in het Duits zijn geschreven. Voor mij niet echt een probleem, maar als je jezelf alleen kan redden in het Engels kun je dus geen achtergrondinformatie lezen.

Romeinse reis

Nadat ik gefascineerd naar alle potten, vazen en beeldjes had gekeken kwam ik aan bij de Romeinse tijd. Het museum heeft bijzondere items liggen, zoals een aantekeningenschrift van klei. De voorloper van de laptop ;). Ook zag ik veel mooie beelden die er stuk voor stuk indrukwekkend uitzagen. De Romeinen waren goede kunstenaars! De meeste musea hebben soortgelijke voorwerpen van de Romeinen, dus persoonlijk vond ik dit niet al te boeiend. Maar dat komt doordat ik al veel Romeinse musea heb bezocht. Dus als je hier nieuw in bent is het wel interessant! Daarnaast nam het museum me mee naar de vroege middeleeuwen en het klassieke antiek uit die tijd. Deze collectie richtte zich op mythen, goden en helden. Zo zag ik sieraden, beeldjes en munten. Dit was een kleine collectie in de kelder, maar prachtig om te zien!

Tijdreis van blokjes

Zoals ik al in de introductie schreef werd er een bijzondere expositie vertoond. Dit had ik nog niet gezien bij andere archeologische musea. Een tijdreis gemaakt van Lego. Gaaf! Hierdoor creëer je niet alleen een andere invalshoek op geschiedenis, je betrekt ook kinderen bij het verhaal. En zelfs volwassenen vinden dit leuk. Zeg nou zelf: wie kent Lego niet? De bouwwerken zijn gemaakt door gecertificeerde Legobouwers. Zij hebben zes miniatuurwerkjes gemaakt die een aantal fragmenten van de geschiedenis laten zien. De Vikingen en de middeleeuwen. Ik kon er wel uren kijken naar alle details.

Ik vond het een geslaagd uitje en ik heb er zeker van genoten. Ben je in de buurt van Frankfurt en hou je van de klassieke Oudheid? Ga zeker eens kijken bij het archeologisch museum. Adres: Karmelitergasse 1 D-60311 Frankfurt am Main. Kijk op de website van het museum voor meer informatie.

Zijn jullie wel eens in Frankfurt geweest?