Japanse wetenschappers ontwikkelen een elektronische huid

Onderzoekers verbonden aan de universiteit van Tokyo hebben een flexibele sensor ontwikkeld, die zo dun is als een folie en amper wat weegt. Toepassingen van de e-skin liggen onder andere op het vlak van mHealth en activiteiten trackers.
De sensoren zijn zó dun en flexibel, dat mensen bij wie de sensor wordt aangebracht nauwelijks door hebben dat de sensor aanwezig is. De onderzoekers spreken daarom ook van imperceptible electronics, of wel niet of nauwelijks waarneembare elektronica.
Toepassingen voor de e-skin liggen onder andere op het vlak van mHealth: zo zou de gezondheid van een patiënt gemonitord kunnen worden of zouden protheses voorzien kunnen worden van e-skin en op die manier een soort van tactiele feedback kunnen geven aan de drager. Ook kan de sensorfolie dienen als basis voor speciale activiteiten trackers.
De sensoren worden gemaakt van een dunne plastic folie, waarop een dun laagje aluminiumoxide aangebracht wordt. De organische elektronica is weliswaar niet zo snel als elektronica gebaseerd op een silicium substraat, maar voldoet voor sensortoepassingen. Het materiaal is buigbaar, ongevoelig voor schokken en waterbestendig.