Oudheden in het rijksmuseum van Leiden

Als je me al een tijdje volgt weet je dat ik een geschiedenis nerd ben. Vooral de Romeinse tijd vind ik erg interessant. Dus kon ik het niet laten om een bezoek te brengen aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Tja, als ik toch stage loop in Leiden: waarom geen kijkje nemen in het archeologisch museum? En dankzij de nieuwe opening in december was ik erg nieuwsgierig geworden!

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden zijn verschillende tentoonstellingen te zien. Op het moment dat ik in het museum was kon je een kijkje nemen in de klassieke wereld, pracht & precisie, Maas & mens, Euro meltdown en de Egyptische tempel. Overigens is de laatstgenoemde altijd te bezichtigen! De tempel is 2000 jaar en gemaakt in opdracht van de eerste keizer van het Romeinse Rijk: Augustus.

Klassieke Oudheid

De tentoonstelling van de klassieke oudheid is een vaste tentoonstelling. Deze kun je dus altijd bezichtigen. De grafsteen en de vaas op de bovenstaande fotos zijn afkomstig van de Griekse Oudheid. Mijn vriendje kan Grieks, dus die vertaalde de grafsteen voor mij. Ik ben lichtelijk jaloers, want dat zou ik ook wel willen! Overigens stond de vertaling op het bordje ernaast, maar hij had de vertaling redelijk goed. Ook stonden er in de zaal nog meer bijzondere vazen. Eigenlijk heel erg veel! Iedere vaas had zijn eigen verhaal. Bijzonder om te zien hoe men vroeger verhalen schreef. Gewoon op een vaas! Overigens zijn het mythische verhalen over bijvoorbeeld Aeneas die uit Troje vlucht. Ook kun je er mooie sieraden en spiegels vinden van Etrusken. Zij komen uit Midden-Italië.

Naast de Grieken en de Etrusken kun je in het museum mooie stukken vinden van de Romeinen: van beelden en een graftomben tot soldatenuitrustingen en munten. Mijn favoriete stuk uit de geschiedenis! Op de bovenstaande foto zie je elementen van grafen en een beeld van een Romeinse keizer. Bijzonder om te zien, alhoewel er redelijk vaak hetzelfde wordt tentoongesteld in musea als je meerdere Romeinse musea hebt gezien. Desalniettemin is het nog steeds leuk om naar de beelden te kijken en om er fotos van te maken.

Tijdelijke exposities

Ook is er een gedeelte in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden dat gaat over Maas & mens. Deze collectie staat in het teken van archeologische vondsten uit (je raadt het al): de Maas. Er zijn ondere andere riemen, potten en persoonlijke objecten gevonden. Heel gaaf om te zien! In de expositie pracht & pricisie zie je meer dan honderd kleurrijke stenen met een verhaal. Ze komen onder andere uit het oude Egypte. Ook kun je in het museum een fototentoonstelling zien over Euro Meltdown. Deze tentoonstelling gaat over Euromunten die kwijt zijn geraakt, bijvoorbeeld in de was. Stephen Sack heeft de munten gefotografeerd. Helaas heb ik deze tentoonstelling over het hoofd gezien, dus kan ik er niet veel over vertellen!

Al om al heb ik een leuke dag gehad met veel geschiedenis! Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is dinsdag tot en met zondag open vanaf 10.00 uur tot 17.00 uur. Kijk op de website van het museum voor meer informatie.

Ben jij wel eens in een Romeins museum geweest?